Κ

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Γιάννουλης Λάρισας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης & Τυρνάβου

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ. Το εβδομαδιαίο Πάσχα

     Ἑβδομαδιαία Σύναξη τῶν πιστῶν καθιερώθηκε νά γίνεται κάθε Κυριακή δηλ. τήν ἡμέρα τοῦ Κυρίου, κατά τήν ὁποία Ἀναστήθηκε ὁ Χριστός μας καί τήν ἴδια ἡμέρα ἐμφανίσθηκε καί συναντήθηκε μέ τούς Ἀποστόλους καί μαθητές Του. Ἡ Θ. Λειτουργία τῆς Κυριακῆς εἶναι μία εὐκαιρία γιά να ἑνωνόμαστε μέ τον Νεκραναστημένο Ἰησοῦ πραγματικά καί ὄχι συμβολικά, κοινωνῶντας το Σῶμα καί τό Αἷμα Του καί νά χαιρόμαστε ὅπως οἱ Μαθηταί καί Ἀπόστολοι οἱ ὁποῖοι χαιρόντουσαν κάθε φορά πού συναντοῦσαν τόν Ἀγαπημένο Διδάσκαλό Τους.
     Στήν Θ. Λειτουργία τῆς Κυριακῆς και τῶν Ἑορτῶν τελεῖται τό Μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας κατά τό ὁποῖο ὁ Ἄρτος καί ὁ Οἶνος μεταβάλλονται πραγματικά σέ Σῶμα καί Αἷμα Χριστοῦ.
    Ὅλοι ο νορίτες λοιπόν σάν μία Οκογένεια καθόμαστε γύρω πό τήν γία Τράπεζα τς Κυριακς καί βιώνουμε τήν σταυροειδ σχέση μέ τόν Θεό (κάθετη σχέση) καί τους συνενορίτες μας (ὀριζόντια σχέση). 
     Τήν Κυριακάτικη Λειτουργία τήν χαιρόμαστε ὅλοι γιά τήν Πασχαλινή ὀμορφιά της και ἐφοδιασμένοι μέ τήν δύναμη τοῦ Χριστοῦ συνεχίζουμε τόν ἀγῶνα τῆς ἑβδομάδος πού ξεκινᾶ, ἀνανεωμένοι, ξεκούραστοι καί ἐλπιδοφόροι.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

     Μέσα στον χώρο του Ναού μας  κάθε Κυριακή και Εορτή συνάζονται οι πιστοί για να συμμετάσχουν στην κοινή Λατρεία με σκοπό να ζυμωθεί το ζυμάρι της πίστης, μιας πίστης σιωπηρής  που δεν είναι παθητική σιωπή αλλά μιας πίστης βιωματικής. Και αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας να κάνει το θαύμα πίστη και την πίστη θαύμα. Γι’ αυτό και η βασικότερη αποστολή της Εκκλησίας είναι η Προσευχή της .Είναι η μεγαλύτερη σιωπηρή διαμαρτυρία που κάνει μπροστά στα όσα συμβαίνουν γύρω μας είτε τεχνιέντως, είτε προκατασκευασμένως , είτε κατά λάθος. Είναι εκείνο το «Ειρήνη πάσι »που ακούγεται σε κάθε Λειτουργική Σύναξη δια του οποίου ο Ιερέας ευλογεί όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα το ποίμνιο του γιατί δεν υπάρχει σπίτι και πόρτα χωρίς τον δικό του πόνο, το δικό του καημό ,το δικό του πρόβλημα. Η Ειρήνη του Θεού εύχεται ο ιερέας,«η πάντα νούν υπερέχουσα »να τους συνοδεύει, να τους σκεπάζει, να τους ξαλαφρώνει και να τους καθοδηγεί στην δύσκολη πορεία της καθημερινότητας τους.
    Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην τέλεση της Θείας Λατρείας που είναι η βασικότερη όπως είπαμε αποστολή της Εκκλησίας ανάμεσα στην Κατήχηση, την φιλανθρωπία, την διακονία των ασθενών, των νέων, των εμπερίστατων  κ.α.
    Το κείμενο αυτό  δεν έχει την πρόθεση να πει ότι η Ενορία μας κάνει κάτι περισσότερο από άλλες Ενορίες. Θέλει να πει απλά πως προσπαθεί να κάνει το καθήκον της, το αυτονόητο δηλαδή,  και να δείξει ότι στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται και την θεωρούν πατρικό τους σπίτι,  με την Προσευχή της.

    Κάθε μεγάλη Εορτή τελείται Θεία Λειτουργία στον Ναό μας ή εορτή που έχει η Ενορία μας Ιερό Λείψανο, τελείται Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος.
    Κάθε Πέμπτη το απόγευμα, τελείται Η παράκληση της Παναγίας της Οδηγήτριας, Εικόνα της οποίας έχει ως Ιερό Θησαύρισμα η Ενορία μας από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης και αμέσως μετά πραγματοποιείται το Εσπερινό Κήρυγμα.
    Κάθε Κυριακή το πρωί πραγματοποιούνται οι Κατηχητικές Συντροφιές για παιδιά Δημοτικού στην αίθουσα του Πνευματικού & Νεανικού Κέντρου.
     Κάθε Κυριακή το απόγευμα, πραγματοποιούνται τα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής από τον Πρωτοψάλτη του Ναού μας, Γεώργιο Καραγιαννάκη.
    Κάθε Κυριακή, αργά το απόγευμα, πραγματοποιούνται οι Συναντήσεις Γονέων, Νέων και Νέων Ζευγαριών στο Πνευματικό & Νεανικό Κέντρο, καθώς και οι Συναθροίσεις Λειτουργικής Ζωής, όπου γνωρίζουμε την πίστη μας και τα Μυστήρια της Εκκλησίας.
    
 
Στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία,στο τέλος  απαραιτήτως λέγεται η Ευχαριστία είτε κατά την διανομή του Αντιδώρου είτε κατά την κατάλυση του Αγίου Ποτηρίου. Η ώρα της διανομής του Αντιδώρου δείχνει και το πόσο οι πιστοί είναι καλλιεργημένοι. Αφού μόνο ένα απαλό θρόισμα χαιρετισμών και καλημερησμάτων πρέπει να ακούγεται χωρίς να αγγίζει τα όρια της οχλαγωγίας. 
  Η Εορτή του Αγίου μας είναι το επίκεντρο κάθε χρόνο και προετοιμάζεται η Ενορία να τιμήσει τον Άγιο Της με την δέουσα αγάπη,τελώντας Ιερές Λατρευτικές Συνάξεις και Ακολουθίες με αποκορύφωμα την Λιτάνευση της Αγίας Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου στους δρόμους της περιοχής μας.
    Κατά την διάρκεια της χρονιάς τελούνται Ιερές Αγιορείτικες Αγρυπνίες προς τιμή Αγίων που εορτάζει και τιμά η Ενορία μας.
    Αρχές του μήνα Νοεμβρίου, τελείται το ετήσιο μνημόσυνο Νέων της Ενορίας μας.
   
Με την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιγνατίου, λαμβάνουν χώρα και προσκυνηματικές εξορμήσεις σε Ιερά Καθιδρύματα   του τόπου μας, προς ενίσχυση πνευματική όλων μας.
     Η προσήλωση μας στην Λατρευτική ζωή και η κατά το δυνατόν εφαρμογή των όσων «οι  τα πάντα καλώς διαταξάμενοι  Θεοφόροι Πατέρες» της Εκκλησίας μας καθιέρωσαν μας δίνει χαρά πνευματική μας γεμίζει τις πνευματικές μπαταρίες και μας ενισχύει στην πορεία μας. Εξ’ άλλου η ωφέλεια που προκύπτει δεν είναι ατομική αλλά συλλογική αφού η Λειτουργική Προσευχή αγιάζει και χαριτώνει όλους τους πιστούς και σκεπάζει την Ενορία ολόκληρη. 
ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΣΑΣ...ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ  ΤΟ ΣΤΟΡΓΙΚΟ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου